HAE: kinderwens en zwangerschap

HAE komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De manifestatie kan echter veel meer uitgesproken zijn bij vrouwen - vermoedelijk als gevolg van een verhoogde blootstelling aan het geslachtshormoon oestrogeen. Veel vrouwen identificeren menstruatie, ovulatie, zwangerschap en het gebruik van oestrogenen (gebruik van de pil als voorbehoedsmiddel) als triggers voor hun aanvallen.

Een HAE-expert aan het woord

De HAE-expert prof. Staubach (Universitair Ziekenhuis Mainz) heeft veel aanstaande moeders met HAE begeleid. Haar ervaring:

"Er zijn tegenwoordig geweldige mogelijkheden om HAE tijdens een zwangerschap en de periode waarin borstvoeding gegeven wordt te behandelen. Zowel voor acute HAE-aanvallen als voor profylaxe op korte en lange termijn."

 

Bekijk hieronder een interview waarin drie belangrijke vragen over HAE en zwangerschap worden beantwoord, namelijk:

  • Hoe groot is de kans dat ik HAE aan mijn kind overdraag?
  • Heeft een zwangerschap positieve of negatieve invloed op HAE?
  • Zijn er ervaringen met HAE-behandeling tijdens de zwangerschap?


“C1-INH is recommended as first-line therapy for pregnant or breast-feeding HAE-1/2 patients as it is safe and effective” (Mauer M. et al. Allergy. 2022;77:1961–1990)

HAE-behandelplan bij kinderwens en zwangerschap

Het is raadzaam om in het geval van een kinderwens of zwangerschap in een vroeg stadium contact op te nemen met uw behandelend arts. Een goed afgestemd behandelplan zorgt voor duidelijkheid en zekerheid over hoe te handelen voor, tijdens en na de zwangerschap en bevalling.

Bij het bespreken van het behandelplan kunnen verschillende punten overwogen worden. Als u zwanger wilt worden, of zwanger bent, is een gezonde levensstijl natuurlijk belangrijk. Dit geldt ook voor het ondergaan van verschillende voorbereidende onderzoeken en het zorgen voor een in het algemeen goede voorbereiding op de bevalling.

Zwangere vrouw

HAE-behandeling

Ook de HAE-behandeling is een belangrijk onderdeel van het plan. Dit kan onder andere inhouden het leren zichzelf te injecteren, zodat op elk moment gereageerd kan worden, vooral in het geval van een buikaanval. Ook de mogelijkheden van profylactische HAE-therapie, gericht op het voorkomen van een HAE-aanval, kunnen worden besproken met de behandelend arts.

Niet alle HAE-medicijnen zijn geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Er zijn wel mogelijkheden om de behandeling van HAE ook tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode erna voort te zetten. Dit kan met medicijnen waar al tientallen jaren ervaring mee is. Deze mogelijkheden kunnen samen met de HAE-behandelend arts worden besproken bij het opstellen van het persoonlijke behandelplan.

Informeer gynaecoloog en verloskundige

Het is ook belangrijk om tijdig contact op te nemen met de andere zorgprofessionals die bij de zwangerschap en bevalling betrokken zijn, zoals de gynaecoloog en verloskundige. Dan is iedereen op de hoogte en kan het behandelplan samen besproken worden. Om ervoor te zorgen dat uw gynaecoloog en uw verloskundige de situatie goed kan inschatten, hebben we voor beiden een HAE-overzichtskaart gemaakt die u hier kunt downloaden.

HAE-overzichtskaart voor gynaecologen 

HAE-overzichtskaart voor verloskundigen

Patiëntenbrochure HAE, kinderwens en zwangerschap

Wanneer u leidt aan HAE en er sprake is van een kinderwens of zwangerschap, ontstaan er veel nieuwe vragen. In deze brochure vindt u antwoorden op mogelijke vragen die u heeft met betrekking tot HAE en kinderwens, zwangerschap en borstvoeding.

Patiëntenbrochure